вівторок, 30 серпня 2016 р.

Як компресія впливає на роботу двигуна

В технічній літературі терміном «компресія» не користуються. Його точна назва - тиск завершення такту стиснення. Показник вимірюється в момент знаходження поршня в камері згоряння і ВМТ без вибуху пального. Багато автолюбителів впевнено заявляють, що вимір компресії є однією з головних діагностичних процедур. Вони стверджують, що двигуну потрібен капітальний ремонт, в разі отримання показника тиску менше норми.


Це буде великою помилкою прирівнювати компресію до ступеня стиснення, оскільки останній є безрозмірним параметром, за рахунок якого описується геометрія циліндра. При цьому компресія завжди обумовлена ​​ступенем стиснення, однак, не навпаки. У той же час на її рівень впливають і безліч інших чинників.

Один з міфів про компресії полягає в тому, що її підвищення відповідно збільшує потужність двигуна. Для обчислення такої залежності необхідно застосувати складне рівняння. Домогтися збільшення компресії можливо за рахунок зменшення камери стиснення або поліпшивши її герметичність. Підвищення ступеня стиснення відбудеться при знятті декількох міліметрів з головки циліндра. У теорії ККД двигуна повинен зрости на кілька відсотків. Насправді загальна потужність мотора навпаки падає. Збільшення температури на випуску є побічним результатом зростання ступеня стиснення, в результаті чого підвищується ризик прогара клапанів і поршнів.

Як компресія впливає на роботу двігателяМеханікі роблять помилку, відправляючи автомобіль на капітальний ремонт після вимірювання показника. Низька компресія, крім зношування кілець і поршнів, має й інші причини. Дуже важливий професіоналізм моториста, який здатний виявити реальну причину відсутності компресії.

І все ж компресія менше норми здатна впливати на мотор автомобіля. Недостатня компресія серйозно послаблює характеристики запуску двигуна, особливо в зимовий період. У такій ситуації показник буде критичний для дизельних моторів, оскільки в них займання палива здійснюється за рахунок стиснення. Зниження компресії негативно позначається і на бензинових двигунах. В першу чергу це стосується випаровування палива. При сильному пошкодженні гільз і кілець падіння компресії сприяє утворенню великої кількості масляної пари, що призводить до забруднення камери згоряння.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.